Interactief voorlezen; een praktijkvoorbeeld

Op deze pagina vind je een uitgewerkt voorbeeld van interactief voorlezen aan de hand van het boek ‘Mijn mama heeft geen slurf’ van Julia Donaldson en Axel Scheffler.

Zelf heb ik dit boek veelvuldig voorgelezen, zowel thuis als tijdens mijn werk in een kleuterklas en het leest ontzettend fijn!

Vooraf    mijn mama

Bespreek het omslag, zowel voor- als achterkant. Bij de voorkant kan bijvoorbeeld de vraag gesteld worden ‘Waar denk je dat dit boek over zal gaan?’. Misschien komen kinderen niet verder dan ‘Over een aap’, maar zoals ik in het artikel al schreef, geen enkel antwoord is fout! Je kunt je kind juist bevestigen door bijvoorbeeld te antwoorden dat je dit ook verwacht omdat er inderdaad een aap op de voorkant staat.

Vervolgens is de achterzijde van het omslag aan de beurt. Ik geef altijd aan dat daar staat waar het boek over gaat en lees dan de samenvatting voor. Vaak eindigt deze met een vraag. In dit geval met de vraag ‘Hoe zou dát nou komen?‘ Dit is een mooi bruggetje om te beginnen met voorlezen door bijvoorbeeld te vragen: “Zullen we eens gaan kijken hoe dat komt?”

Tijdens

Wanneer je het boek openslaat vind je meteen en prachtige illustratie van een jungle met daarin allerlei dieren. Vraag wat je kind zoal ziet op de plaat. Kent hij alle dierennamen? En hoe heet zo’n groot bos waar al die dieren wonen ook alweer? Zo komt je kind meteen in het verhaal en prikkel je zijn nieuwsgierigheid.

Eenmaal begonnen met lezen krijgen kinderen de structuur van het verhaal al snel door. Vlinder vraagt iets, aap geeft antwoord en vervolgens vindt vlinder een dier dat totaal niet op de mama van aap lijkt. Bij het omslaan van de pagina’s zullen kinderen dan ook al snel roepen: “Nee! Dat is een….” en dan de naam van het dier dat ze zien. Door hiervoor ruimte te bieden maak je het je kind makkelijker om zich in te leven in het verhaal en laat je hem deelnemen aan het voorlezen. Je kind is op die manier actief betrokken en zal beter zijn aandacht bij het boek kunnen houden dan wanneer hij slechts hoeft te kijken en luisteren.

Na

Na het lezen kun je eventueel nog wat dieper op het thema van het verhaal ingaan. Heel veel kinderen zijn hun papa of mama wel eens kwijt geraakt. Hoe voelden ze zich toen? Hoe hebben ze papa of mama weer terug gevonden?

Een andere mogelijkheid is om je vragen te richten op de personages; wat vindt je kind bijvoorbeeld van vlinder die het aapje zo goed probeert te helpen?

Ieder kind beleeft een verhaal op zijn eigen manier dus ook hier geldt weer dat er tal van antwoorden en reacties mogelijk zijn en dat er eigenlijk niks fout is. Het gaat erom betekenis te geven aan een verhaal. En het allerbelangrijkste: het gaat erom kinderen plezier te laten beleven aan boeken! Maak van voorlezen vooral een heel fijn en gezellig moment dan wordt het een waardevolle, positieve leerervaring die kinderen lang bij zal blijven.

Tekst: Lezen met kids


Uitgeverij: Gottmer       ISBN: 978 90 257 5885 1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s