Welterusten klein beer; Interactief voorlezen tijdens de donkere dagen

Een van de meest sfeervolle prentenboeken voor kleuters is wat mij betreft ‘Welterusten…Kleine Beer’ van Barbara kleine beerFirth (In Nederland uitgegeven door uitgeverij Lemniscaat). De thema’s in het boek zijn ‘donker/bang zijn/niet kunnen slapen’; onderwerpen waar ieder kind wel eens mee te maken krijgt en die daardoor heel betekenisvol zijn.

De laatste schooldag vóór de kerstvakantie leek mij bij uitstek geschikt om dit boek aan mijn klas voor te lezen. Een rustige activiteit met een boek dat helemaal past in deze donkere tijd van het jaar. En daar moest natuurlijk niet alleen het boek aan te pas komen, maar ook maar meteen een hele verzameling lantaarns:

lantaarns

 

Een heel eenvoudig idee dat vanzelf ontstaat wanneer je dit boek leest en wat het voorlezen van dit boek meteen heel veel boeiender maakt voor de kinderen. Ze smulden ervan en vonden het geweldig om de lantaarns van Grote Beer ‘in het echt’ te kunnen zien en te mogen ontsteken (wel met elektrische theelichtjes uiteraard 😉 ).

 

Dit is hoe ik het voorlezen heb aangepakt:

  • Allereerst een gezellig vuurtje op het digibord; altijd sfeerverhogend. Op YouTube zijn enorm veel filmpjes van knapperende haardvuren te vinden;haard
  • Vervolgens heb ik het boek geïntroduceerd door het te laten zien en te vertellen dat er in het verhaal ‘lantaarns’ voorkwamen en dat ik deze had meegebracht. We hebben de lantaarns bekeken waarbij ik de begrippen ‘de kleinste’, ‘een grotere’ en ‘de allergrootste’ benadrukt heb. De kinderen kwamen toen zelf nog met ‘middelste’ en ‘in het midden’. Meteen een waardevolle taal én rekenactiviteit!
  • De lantaarns zijn verdeeld onder de kinderen ( twee kinderen voor de grootste lantaarn). Dit zorgde al voor grote betrokkenheid en veel enthousiasme; iederéén wil wel kaarsjes aansteken! Hierna heb ik de instructie gegeven dat deze kinderen, wanneer ze in het verhaal ‘de kleinste’, ‘een grotere’ en ‘de grootste’ hoorden naar voren mochten komen en het kaarsje aan mochten steken.

Toen kon het voorlezen beginnen! De kinderen waren een en al oor. Ze vonden het geweldig om het verhaal mee te kunnen ‘lezen’ door de vele herhalingen en vulden al snel de tekst van Kleine Beer in. Dat de lantaarns uit de afbeeldingen er ook écht waren en dat we kaarsjes lieten branden in ons verder donkere lokaal maakte de belevenis compleet. De betrokkenheid van alle kinderen was enorm en ondanks het lange verhaal betreft bleven de kinderen moeiteloos tot het einde geboeid.

20151218_090626

Het was ontzettend genieten. Een heel fijn rustmoment in de drukke december maand en tegelijkertijd een prachtige, leerzame belevenis. Ga dus snel op zoek naar dit prachtige boek en laat je samen met je kind meevoeren naar het knusse hol van Grote en Kleine Beer…Heel veel voorleesplezier!

 

Het boek meteen bestellen? Dat kan hier.

Advertenties