Werken met praatplaten

Mijn eerste kennismaking met het fenomeen ‘praatplaat’ had ik een jaar of acht geleden toen ik ging werken in de kinderopvang. Voor ieder seizoen was er een prachtige plaat ter beschikking. Mooi ter decoratie, maar uiteraard ook een heel leuk en leerzaam middel voor activiteiten met de peuters. Later, tijdens mijn studie aan de Pabo zag ik mentoren ook praatplaten inzetten en maakte ik er zelf bij de jongste kinderen ook graag gebruik van.

praatplaat

Wat is nu het doel van het inzetten van een praatplaat en welke mogelijkheden bieden praatplaten, zowel op de groep of in de klas als thuis?

Het doel van werken met een praatplaat is het uitbreiden van de woordenschat van kinderen en het stimuleren van de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden. Praatplaten hebben als onderwerp altijd een bepaald thema. Dit zorgt ervoor dat de begrippen die worden aangeboden met elkaar samenhangen waardoor kinderen er makkelijker betekenis aan kunnen geven en de begrippen zodoende beter worden onthouden. Daarnaast zijn praatplaten uitermate geschikt om aan te bieden in een groep. Dit kan zowel in een grote groep, bijvoorbeeld een klas op school, als in een kleinere groep (peuterspeelzaal, kleine kring in een kleuterklas, thuis). In een wat kleinere groep is er voor de individuele kinderen meer ruimte om mee te praten. In een grotere groep en groepen die variëren in leeftijd zijn er meer deelnemers aan het gesprek die allemaal hun eigen interpretatie aan de plaat geven. Dit kan leiden tot verrassende waarnemingen en opmerkingen! Kinderen kijken met een heel open blik, totaal anders dan wij volwassenen en zien soms dingen waar wij aan voorbij gaan. Dat maakt het bekijken en bespreken van een praatplaat ook voor de volwassen gespreksleider een leerzame en plezierige activiteit.

kring

Doordat er op praatplaten altijd ontzettend veel te zien en te ontdekken valt nemen de meeste kinderen als vanzelf deel aan het gesprek. Kies een praatplaat die aansluit bij de belevingswereld van de kinderen en ze zijn meteen enthousiast en betrokken. In hun enthousiasme ontdekken ze steeds weer nieuwe dingen en zitten ze te springen om deze met de groep te mogen delen. Dit enthousiasme heeft in het algemeen een positief effect op de wat voorzichtigere kinderen die niet zo makkelijk in een groep spreken. En zelfs al neemt een kind niet direct actief deel aan het gesprek dan steekt het door mee te kijken en te luisteren toch een heleboel op.

Waarom werken met praatplaten?

Mijn ervaring is dat werken met praatplaten voor alle partijen een leerzame, maar vooral ook leuke en gezellige activiteit is waar veel plezier aan te beleven valt. Dit draagt bij aan een positieve sfeer in de groep wat de band tussen kinderen en ouders/leidsters/leerkrachten en kinderen onderling ten goede komt. Het helpt kinderen om te leren praten in een groep en te communiceren met leeftijdgenoten en volwassenen. Hun spreekvaardigheid wordt door het inzetten van een praatplaat dus enorm gestimuleerd. Wat mij betreft meer dan genoeg redenen dus om eens fijn aan de slag te gaan!

Veel kletsplezier gewenst! 😉


Klik hier voor prachtige, interactieve praatplaten in tientallen uiteenlopende thema’s. Een absolute aanrader!

Wil je weten hoe ik praatplaten inzet in de klas? Klik dan hier.

 

Advertenties