S. Pennypacker; Pax

Auteur: Sara Pennypacker pax

Illustraties: Jon Klassen

Uitgeverij: Aerial

ISBN: 9789402600520

Leeftijd: 9+

Thema: Vriendschap, trouw, oorlog, dieren

Inhoud

Sinds Peter een jong vosje vond – dat hij Pax noemt – zijn ze onafscheidelijk. Ze groeien samen fijn op, maar op een dag gebeurt het onvoorstelbare: door een dreigende oorlog meldt Peters vader zich bij het leger en wordt Peter naar zijn grootvader gestuurd, waar hij Pax niet mee naartoe kan nemen. Gedwongen door de omstandigheden moeten de vrienden afscheid nemen en Pax blijft alleen achter in het bos. Al snel krijgt Peter spijt en besluit hij honderden kilometers terug te reizen op zoek naar Pax. Een lange gevaarlijke tocht. Gedreven door liefde, vriendschap en loyaliteit ploetert Peter voort. Intussen wacht Pax op zijn jongen…

Mijn mening

Een bijzonder, ontroerend en indrukwekkend verhaal.

De tekst op de achterzijde van het boek en de prachtige illustratie op de voorzijde zetten de toon voor dit meeslepende verhaal over de bijzondere vriendschap tussen de twaalfjarige Peter en zijn vos. De lezer wordt meegenomen in de wereld van een jonge jongen, die vanwege een dreigende oorlog van de ene op de andere dag compleet op zijn kop komt te staan. Vanaf de eerste pagina wordt je meegezogen in het verhaal en laat het je niet meer los. Het hartverscheurende afscheid van de twee vrienden en de harde, gevaarlijke weg terug zijn schitterend en levendig beschreven en maakten op mij een diepe indruk.

Uit alles blijkt dat de auteur zich uitgebreid heeft verdiept in de vos en in de levenswijze van dit bijzondere dier. Als lezer kijk je afwisselend mee door de ogen van Peter en door die van vos Pax. Dit laatste zorgt voor een extra dimensie aan het verhaal en maakt het boek absoluut uniek.

Het taalgebruik in dit boek is van een mooi niveau voor jonge kinderen. De hoofdstukken zijn kort en overzichtelijk en worden regelmatig voorzien van een ingetogen illustratie die nog net een beetje extra sfeer geeft. Heel mooi gedaan! Ook voor volwassenen is dit boek prima te lezen. Ik had zelf regelmatig kippenvel en een brok in mijn keel. Eenmaal begonnen kon ik het boek moeilijk wegleggen, zo graag wilde ik weten hoe het verder zou gaan, maar vooral ook hoe het verhaal zou aflopen. Zouden de twee vrienden elkaar na alle ontberingen terug vinden? En zouden het vertrouwen en de vriendschap er nog zijn? Ik verklap niks! Ik zou zeggen; begin snel in deze aanrader en ontdek zelf hoe het afloopt voor Peter en Pax, vrienden voor het leven…

Veel leesplezier!


Meer weten over dit boek of ander werk van Sara Pennypacker? Ze heeft een erg leuke website! Ook een kijkje op de site van de uitgever is handig.

Het boek meteen bestellen? Dat kan hier.

Advertenties