L. Lefebure & E. Walraven: Het magische wereldfeesten boek

magischAuteur: Li Lefebure

Illustraties: Iris Compiet

Uitgeverij: Clavis

ISBN: 9789044822465

Leeftijd: vanaf 9 jaar

Thema: wereldfeesten

Inhoud

De vrienden Olivier en Zeger ontdekken in de bibliotheek een heel bijzonder, gouden boek. Het boek bevindt zich echter op verboden terrein: de expositieruimte van de bibliotheek. Net als de jongens het boek open willen slaan horen ze iemand aankomen. Vlug verstoppen ze zich met het boek in een kast. En dan gebeurt er iets magisch…

Mijn mening

Wat een heerlijk boeiend en vooral origineel boek! Kinderen die tijdens het lezen in een boek of verhaal verdwijnen zijn op zich niet nieuw, maar het idee om zo de lezers mee te nemen op een prachtige reis langs uiteenlopende landen en culturen is wat mij betreft een schot in de roos. De auteurs beschrijven de verschillende feesten van over de hele wereld op vlotte beeldende wijze; heel fijn om te lezen en ontzettend leerzaam! Zo had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord van Keti Koti. En er zijn vast mensen die niet weten dat bakabana gebakken banaan is en dat men in India Divali viert. ‘Het magische wereldfeesten boek’ staat bol van de weetjes en feiten en is tegelijkertijd een heerlijk fantasievol verhaal. Heel knap hoe de auteurs een balans tussen werkelijkheid en fantasie hebben weten te vinden.

Ook heel fijn aan het boek: het zet de lezer (of toehoorders want ook om voor te lezen is het prima geschikt) aan tot zelf nadenken. Hoofdpersoon Olivier weet nooit waar hij terecht komt en aan de hand van tal van hints ontdek je als lezer samen met hem waar het verhaal hem nu weer gebracht heeft.

wereldDoor het thema van het boek sluit het perfect aan bij het vak aardrijkskunde. Kinderen leren een heleboel over verschillende culturen en ook wat topografie betreft zijn er genoeg aanknopingspunten. Erg leuk om op school mee aan de slag te gaan! Li en Esther hebben een heel mooi pakket met lesmateriaal bij het boek ontwikkeld. Ben je hier benieuwd naar dan kun je via de website van Li contact met haar opnemen.


 

Wat ik vaak heb tijdens het lezen, en wat vast en zeker voor veel van jullie herkenbaar is, isvraagteken dat ik zo ontzettend benieuwd ben waar een idee voor een boek nou eigenlijk vandaan komt. Dit keer besloot ik om de vraag gewoon eens aan Li voor te leggen en dit is wat zij erover vertelde:

Toen twee jaar geleden bekend werd dat het thema van de kinderboekenweek ‘Feest’ zou zijn, bedacht ik hoe weinig feesten we eigenlijk maar kennen. Ja, Sinterklaas, Kerst, Pasen … Maar ik bedacht ook dat er heel veel feesten er in andere landen gevierd worden, en waar we helemaal geen weet van hebben hoe belangrijk die voor de mensen daar zijn. Zoals Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. Een vervolggedachte was dat ik kinderen, middels een leuk verhaal wilde laten kennis maken met deze feesten. Ik heb Esther, een schrijfvriendin van mij, toen gevraagd of ze dit samen met mij wilde schrijven. Onze schrijfstijlen lijken erg op elkaar en we hadden vaker wel samen iets geschreven en dat beviel zo goed … “

Waar ik ook erg benieuwd naar was, is of de auteurs ook daadwerkelijk zelf ervaring hebben met de viering van alle mooie tradities die in het boek aan bod komen:

“Zelf heb ik geen enkel van de feesten uit het boek gevierd. (Kerstmis en Halloween natuurlijk wel, maar niet in de desbetreffende landen Engeland en Amerika) Al staat Divali hoog op mijn lijstje. Esther is wel in Suriname geweest (maar geen Keti Koti gevierd) en zij heeft Midzomernacht gevierd.”

Wat mij betreft des te knapper dat de feesten zo duidelijk beschreven worden!

Esther en Li hebben inmiddels een tweede boek over Olivier en Zeger geschreven dat als het goed is eind 2016 uit komt. Hou mijn blog en de website van Li in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn!


Wil je zelf ontdekken waarom ik zo enthousiast ben over het boek? Bestel het dan direct hier. Heel veel feestplezier gewenst! 😉

Advertenties