Tonke Dragt leesmarathon ~ november

Ter ere van de 85ste verjaardag van Tonke Dragt, op 12 november 2015, bedacht Richard Thiel een heuse Tonke Dragt leesmarathon. brief voor de koningAls enorme fan van haar betoverende schrijfstijl en prachtige verhalen heb ik me natuurlijk meteen aangemeld voor dit onwijs leuke initiatief!

Wat houdt het in?

Van zondag 8 t/m zaterdag 14 november wordt de leesmarathon gehouden. Hoofddoel is boeken van Tonke Dragt (voor)lezen, maar voor wie meer wil zijn er nog andere dingen te doen:

  • Regelmatig een leessprint: een uur lang heerlijk alleen maar LEZEN!;
  • Via Kjoek.nl zijn opDragten te bekijken die je kunt uitvoeren; de eerste is al erg leuk: stuur een verjaardagskaart naar de uitgever van Tonke Dragt.
  • Op social media kun je gezellig praten met andere fans van de boeken van Tonke Dragt. Gebruik hiervoor de hashtag #tonkedragt.

Mijn leesmarathon

Helaas ben ik zelf (nog) niet in het bezit van boeken van mevrouw Dragt, maar gelukkig hebben we daarvoor de bibliotheek! Ik wist meteen dat ik wilde beginnen met ‘De Zevensprong’, voor mij één van de meest fantastische verhalen ooit voor kinderen geschreven. Zevensprong Al zoekende op de site van de bibliotheek stuitte ik natuurlijk op nog veel meer prachtige boeken dus de bedoeling is om deze week ook nog ‘Geheimen van het wilde woud’ te lezen. (en mocht dat deze week niet lukken dan heb ik het boek al thuis en geniet ik er op een later moment gewoon van 🙂 )

Op zondag middag 8 november ben ik vol enthousiasme van start gegaan en heb de eerste 75 pagina’s gelezen. Het ouderwetse taalgebruik ( “…waarschijnlijk meer door de boetpredikatie waar de meester de middag mee begonnen was.”), de prachtige pentekeningen en de creatieve indeling van de hoofdstukken naar de coupletten van De Zevensprong maken dit boek voor mij een echt juweel. Ik verheug me op de rest van deze heerlijke week!

Wordt vervolgd… 🙂

Update, dinsdag 10 november; dat is twee…

En met twee bedoel ik het tweede hoofdstuk van mijn marathon. Inmiddels gevorderd tot pagina 173 (ik ga niet snel genoeg naar mijn zin, maar ja, tijd hè… 😉 ). Vanmiddag zag ik o.a. dit prachtige plaatje:

trappenhuis

“Frans zag weer de kleine gestalte voor zich die zich verstopte achter een balustrade. In zijn fantasie kon hij nu ook het gezicht van de jongen zien. een teer, bleek gezichtje met grote zwarte ogen, die hem angstig aankeken…”

Het stormachtige, natte herfstweer van vandaag droeg nog eens extra bij aan de geheimzinnige sfeer van het verhaal; een perfect Zevensprong-dag! Als jullie me zoeken ben ik in het Trappenhuis… 😉

Zondag 15 november

De leesmarathon is helaas alweer afgelopen. Wat heb ik genoten van De Zevensprong! En wat was het een gezellige club enthousiaste mensen bij elkaar. 🙂 Wat mij betreft was het een geslaagde week.

‘De Zevensprong’ heb ik op donderdag eindelijk uit kunnen lezen. Ik ben niet zover gekomen als ik eigenlijk wilde, maar heb donderdag wel een start kunnen maken met ‘Geheimen van het wilde woud’. Wilde woudEn wat een aangename verrassing is dat! Als liefhebber van grootse fantasy verhalen als ‘In de ban van de ring’ en ‘Game of thrones’ snap ik haast niet waarom ik dit boek nooit eerder heb gelezen. Het boek kan zich wat grootsheid betreft niet meten aan voornoemde werken en het blijft natuurlijk een jeugdboek, maar het verhaal zit wel prachtig in elkaar. Tonke Dragt heeft een heel eigen wereld gecreëerd en beschrijft deze zo levendig dat je je als lezer echt even in die wereld waant.

Ook de illustraties zijn wederom schitterend dus dit boek staat hoog op mijn wil-ik-nog-kopen lijstje. In de stiekeme hoop dat mijn jongens er over een aantal jaren net zo van gaan genieten als ik nu doe. 😉


Ook fan van Tonke Dragt? Of gewoon nieuwsgierig naar haar vele fantastische werken? Op Facebook is een hele fijne groep waar je lid van kunt worden om samen met ander Tonke fans van haar prachtige verhalen te genieten.

Advertenties