M. Busser & R. Schröder; Jakko en Kees op wereldreis

Eerst indruk   jakko en kees

Een mooie grote envelop in de brievenbus; ik word er altijd enorm blij van! Dit keer wist ik wat erin zou zitten en toen ik de envelop eenmaal opende werd ik zeker niet teleur gesteld. ‘Jakko en Kees op wereldreis’ kent het fijne, handzame 245×245 formaat zoals we dat kennen van veel boeken van het echtpaar Busser & Schröder. En het omslag is in één woord schitterend! Er is gebruik gemaakt van levendige kleuren tegen een wat wazige achtergrond en op de illustratie is van alles te zien. Je komt meteen ogen te kort. Knap werk van illustrator Mark Janssen! Dat beloofd wat voor de binnenkant…

Inhoud

Nadat Jakko hondje Kees gered heeft van zijn gemene baasje, neemt hij hem mee naar huis. Daar hoort Jakko van de reisplannen van zijn ouders. ” ‘Ik zou ook wel op reis willen’,  zegt Jakko…” Zo begint een groot avontuur. Jakko en Kees ontmoeten bijzondere mensen en dieren en het gezelschap wordt al snel uitgebreid met een handige vertaal-papegaai en lief meisje dat vast zit in haar boomhut. En dat is nog maar het begin…

Mijn mening

Verrassend! Voor wie de ‘Hoera…’-serie en de winkeltjesreeks gewend is, is dit boek echt even anders. Geen rijm dit keer, maar een lang verhaal met een stevige start; Jakko ziet dat het arme hondje Kees hard wordt aangepakt door zijn baasje en komt Kees te hulp. Gelukkig blijkt deze vervelende gebeurtenis de aanzet te zijn voor een heerlijk fantasievol verhaal waarin niets onmogelijk is. Jakko’s ouders zijn lekker gek; groen haar? Waarom niet! Op reis in je rode trapauto? Tuurlijk! Schone sokken en een pyjama mee, een zak boterhammen erbij en het avontuur kan beginnen!

Ron en Marianne laten met dit boek wederom zien dat zij heel goed in staat zijn zich in te leven in de belevingswereld van jonge kinderen en weten deze wereld weer op een hele prikkelende manier neer te zetten. Een heleboel kinderen zullen maar wat graag bij Jakko in zijn rode trapauto stappen en mee op ontdekkingsreis gaan door de grote wereld. Erg knap gedaan! De samenwerking met illustrator Mark Janssen is een briljante keus. Zijn kleurrijke illustraties stralen vrolijkheid uit en bevatten een fijne dosis humor waardoor ze perfect aansluiten bij de sfeer van het verhaal en Jakko’s vrolijke wereld compleet maken.

Een mooi boek met een leuk verhaal om voor te lezen aan kinderen in groep (2), 3 en 4 van het basisonderwijs. Prima geschikt voor bijvoorbeeld de thema’s ‘vervoer’ of ‘vakantie’, maar ook voor gewoon een gezellig voorleesmomentje tussendoor of voor het slapen gaan.

Veel voorleesplezier!


Marianne Busser en Ron Schröder hebben een leuke website en zijn natuurlijk te volgen via Facebook. Ook Mark Janssen heeft een eigen website waar je meer van zijn werk kunt bekijken.

‘Jakko en Kees op wereldreis’ is ook te bekijken op de site van uitgeverij Moon en uiteraard direct te bestellen bij bol.com.

Advertenties