G. Bikker; Pietje potlood gaat op avontuur

pietje potloodAuteur: Gijs Bikker

Illustraties: André Bikker

Uitgeverij: Bikker producties

ISBN: 9 789 491 197 437

Leeftijd: vanaf ca. 4 jaar

Inhoud

Pietje is een potlood dat woont in het pennenbakje op het bureau van meneer Wijsneus. Hij is nog nooit verder geweest dan de studeerkamer van deze professor, maar door een vreemd toeval belandt Pietje in een glas water en begint te groeien! Zal hij de stoute schoenen aantrekken en op onderzoek uitgaan in de wijde wereld buiten het kantoor?

Mijn mening

Een heel origineel debuut van auteur Gijs Bikker die het heeft aangedurfd om in eigen beheer dit prachtig vormgegeven boekje uit te geven. De eerste pagina leest meteen lekker weg. Pietje wordt in enkele korte zinnen aan de lezer voorgesteld op een voor kleuters aantrekkelijke manier. Op de pagina’s die volgen wordt het taalgebruik even wat ingewikkelder met woorden als ‘aantekeningen’, ‘wiskunde’ en ‘universiteit’. Een korte toelichting van deze begrippen zal voor veel kinderen niet overbodig zijn dus is dit meteen een mooie aanleiding voor een kort gesprekje met je publiek en een prima activiteit voor het vergroten van de woordenschat!

Persoonlijk vind ik dat vanaf pagina 11 het verhaal echt lekker op gang komt. Daar begint het avontuur en wordt het verhaal heel fantasievol en voor jonge kinderen heel aantrekkelijk. Een potlood dat tot leven komt en op onderzoek uit gaat; hoe uitnodigend wil je het hebben?

De schitterende, in rood uitgevoerde illustraties van André Bikker vullen het verhaal perfect aan. De eenvoud van de tekeningen draagt bij aan de aandoenlijke uitstraling van het boekje en de humor die erin verwerkt is maakt het tot een vrolijk geheel.

Het boek sluit heel goed aan bij het thema ‘wonen’ dus ook op school kan het goed worden ingezet. Als lezer volg je Pietje op zijn tocht door het huis waarbij allerlei verschillende ruimtes aan bod komen en ook begrippen als ‘links’ en ‘rechts’. Knap gedaan van de auteur en heel leerzaam voor jonge kinderen!

Wat mij en mijn eigen kleuter betreft smaakt dit boekje zeker naar meer! Reactie toen het boekje uit was: ” Maar nu moeten we nog wel weten hoe het verder gaat hè? “. Gelukkig heb ik van de auteur mogen vernemen dat Pietje nog veel meer avonturen gaat beleven dus met dat vervolg moet het vast goed komen.


Enthousiast geraakt? Op de website van Bikker producties is het boekje te bestellen voor maar 13,75 !

Illustrator André Bikker beschikt over een eigen website en is o.a. te volgen via Twitter.

Advertenties