I. & D. Schubert; Een gat in mijn emmer

Auteurs: Ingrid en Dieter SchubertDSC04919

Uitgeverij: Lemniscaat

ISBN: 978-90-5637-107-4

Leeftijd: vanaf ca. 3 jaar

Eerste indruk

Bij het bekijken van de kerntitels voor de Kinderboekenweek sprak dit prentenboek me meteen aan. De illustratie op de kaft is er een zoals we die van het echtpaar Schubert gewend zijn: gedetailleerd, levensecht en sfeervol. Voor mij smaakte dit meteen naar meer en mijn nieuwsgierigheid was meteen geprikkeld.

Inhoud

Het is warm. De plantjes van Beer staan er verlept bij. Tijd om ze water te geven! Beer gaat op zoek naar zijn emmer, maar als hij hem heeft gevonden blijkt er een gat in te zitten. Wat nu?! Gelukkig komt Egel net aanlopen. Zullen ze het probleem van Beer samen kunnen oplossen?

De praktijk

Een fijn boek om voor te lezen en ook voor jonge kinderen een heerlijk verhaal. Mijn zoon van net 4 jaar is er helemaal weg van en het boek gaat hier dan ook regelmatig op herhaling.

De prenten zijn erg sfeervol en vormen een perfecte aanvulling op de korte, duidelijke teksten in het boek. De auteurs hanteren een voor jonge kinderen begrijpelijk taalgebruik en ondersteunen het verhaal met de illustraties waardoor het goed te volgen is. Het probleem waar Beer voor komt te staan wordt op dusdanige wijze omschreven dat het kinderen aanzet om mee te denken over een oplossing. De oplossingen die Egel aandraagt worden duidelijk beschreven en weergegeven in de illustraties. Dit is erg leerzaam voor de kinderen en het biedt goede aanknopingspunten om met hen in gesprek te gaan.

Tips

Het is al erg leuk om dit prentenboek eenvoudigweg voor te lezen, maar om het verhaal nog meer te laten leven kun je attributen inzetten om het verhaal uit te beelden en de kinderen de kans te geven mee te zoeken naar een oplossing voor het probleem van Beer. Wat heb je nodig?

  • Een lepel, een kopje en een zeef (de kinderen kunnen zo ontdekken dat deze voorwerpen inderdaad niet handig zijn om platen mee water te geven);
  • Emmer (mét gat!);
  • Stro;
  • Schaar;
  • Grote steen.

Zeker weten dat de kleine onderzoekers het erg leuk zullen vinden om met deze voorwerpen aan de slag te gaan!


Bekijk het boek hier op de site van de uitgever en neem ook eens een kijkje op de pagina van Ingrid & Dieter Schubert.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s