J. Donaldson & A. Scheffler; Draak Dries

Auteurs: Julia Donaldson en Alex Scheffler                                                     Draak Dries

Uitgeverij: Gottmer

ISBN: 978-90-257-4790-9

Leeftijd: vanaf ca. 4 jaar

Het verhaal

Dries gaat naar de drakenschool waar de juf gouden sterren uitdeelt aan de beste leerling van de klas. Wat zou Dries graag zo’n ster willen verdienen! Hij doet vreselijk zijn best, maar er gaat helaas toch van alles mis. Gelukkig is daar het meisje Annelies om Dries te helpen. Gaat het Dries lukken een gouden ster te verdienen?

“Juf Draak had niets gezien, maar naast de poel stond Annelies.

Ze deed een koel verbandje om de vleugelpunt van Dries.”

Mijn mening

Julia Donaldson heeft (met en zonder Alex Scheffler) een geweldig oeuvre aan prentenboeken geschreven. Met een aantal daarvan had ik inmiddels kennis gemaakt en daardoor was ik reuze benieuwd naar ‘Draak Dries’. En wederom ben ik zeer onder de indruk! Persoonlijk vind ik het boek niet zo geniaal als ‘de Gruffalo’, maar het komt zeker in de richting. Ook ‘Draak Dries’ is op rijm geschreven en bevat rijmpjes die continu terug komen waardoor kinderen al snel de structuur van het verhaal herkennen en mee kunnen ‘lezen’. Het onderwerp van het verhaal, draken, spreekt natuurlijk tot de verbeelding en dat de draken ook nog eens naar school gaan maakt dat het boek prima aansluit bij de belevingswereld van de doelgroep.

Ik heb het boek voorgelezen aan mijn zoontje van bijna 4 en ook in een groep 1/2 van de basisschool, met hierin dus kinderen variërend in leeftijd van 4 tot en met 6 jaar. Ik heb gemerkt dat het verhaal voor de jongere kinderen vrij lang is. De eerste keer haakte mijn zoontje op ongeveer 2/3 af en ook bij de jongere kleuters was het lastig de aandacht tot het einde vast te houden. Nu ik het boek inmiddels voor een tweede keer aan mijn zoontje heb voorgelezen (op zijn eigen verzoek) hield hij het wel tot het einde vol. Het boek meerdere keren voorlezen is dus zeker zinvol. Het biedt kinderen de kans het verhaal beter te begrijpen waardoor zij zich ook beter kunnen inleven. (dit geldt overigens in algemene zin; jonge kinderen zijn dol op herhaling!)

Conclusie: een prachtig geïllustreerd en kunstig geschreven prentenboek wat zeker voor de oudste kleuters erg leuk is om voor te lezen.

Dries

Tip

Bij op rijm geschreven boeken is het leuk om kinderen, naar mate het verhaal vordert, steeds het laatste woord / de laatste woorden van een rijmpje te laten invullen. Dit vergroot de betrokkenheid van de kinderen waardoor het verhaal meer betekenis krijgt en het makkelijker is om de aandacht vast te houden.

Bekijk hier het boek op de site van de uitgever.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s