Nationale voorleesdagen 2016

Vanaf woensdag 27 januari is het weer zover: dan gaan de Nationale voorleesdagen van start! Tien dagen lang staan kinderopvanginstellingen, scholen, bibliotheken en boekenwinkels volledig in het teken van voorlezen en prentenboeken.

Ter ere van deze bijzondere week is er traditiegetrouw ook dit jaar weer een prentenboeken top 10 samengesteld. Ik heb helaas wegens chronisch tijdgebrek niet alle titels kunnen lezen, maar heb wel twee leuke aanraders voor jullie:

Een feestmaal voor de koning, Marlies Verhelst & Linde Faas feestmaal

In dit prachtig geïllustreerde prentenboek gaat spin op onderzoek uit. Koning leeuw is jarig en er heeft iemand stiekem van de taart gesnoept! Tijdens zijn speurtocht komt hij tal van dieren tegen waaronder een olifant, giraffe en een toekan. Maar zij zijn geen van allen schuldig: ‘Wie heeft er dan van de taart gesnoept?’

Mijn mening

‘Een feestmaal voor de koning’ is een leuk boek om voor te lezen aan peuters en kleuters. De illustraties vullen de tekst mooi aan en laten een heleboel verschillende dieren en hun voedsel zien. Heel leerzaam en ideaal om met kinderen in gesprek te gaan over al deze diersoorten. Daarnaast past het boek natuurlijk ook perfect bij het thema ‘feest’. Door de vele herhalingen krijgen kinderen al snel door hoe het verhaal in elkaar steekt en kunnen zij mee ‘lezen’, altijd goed om de betrokkenheid te verhogen en kinderen te enthousiasmeren. Dit weten ook een heleboel andere auteurs waardoor ik het boek niet bijzonder origineel vond en daardoor voor mij als volwassene wat minder boeiend. Niettemin is het een mooi, goed prentenboek dat heel veel kinderen zeker zal boeien!

krijtjesDe krijtjes staken, Drew Daywalt & Oliver Jeffers (vertaling Koos Meinderts)

In dit boek mag Teun van zijn juffrouw een mooie tekening maken. Wanneer hij zijn krijtjes uit zijn tas wil halen treft hij echter een stapeltje brieven aan met zijn naam erop…

Mijn mening

Wat een ontzettend origineel, prachtig geïllustreerd prentenboek! Drew Daywalt heeft een geweldig leuke manier gevonden om het thema ‘kleur’ te behandelen en ook voor wat oudere kinderen boeiend te houden. De tekst is voor kinderen heel herkenbaar; welk meisje tekent er geen roze prinsessen en hartjes en welke jongen gebruikt er niet de kleur groen voor draken en krokodillen? Prachtig dat de krijtjes het niet met deze werkwijze eens zijn. Dit zet kinderen aan om na te denken over kleurgebruik: is roze wel een typische meisjeskleur? En beige, waar kun je die eigenlijk allemaal voor gebruiken? Erg leuk om aan de hand van dit boek met kinderen in gesprek te gaan en daarna gezellig creatief bezig te zijn!

Ook de illustraties spreken tot de verbeelding en zijn ontzettend herkenbaar, mede doordat de illustrator voor de kleurrijke tekeningen hulp heeft gekregen van kinderen. Vooral de laatste twee pagina’s van het boek waarop alle kleuren gebruikt zijn voor een groot kunstwerk zijn werkelijk schitterend! Een knallend einde van een prachtig boek.

Ik vond ‘De krijtjes staken’ een absoluut feest om te bekijken en voor te lezen, een echte aanrader!


Zin gekregen om de komende week (en natuurlijk ook alle weken daarna) gezellig met je kind in bovenstaande boeken te duiken? Bestel ze dan snel:

Een feestmaal voor de koning.

De krijtjes staken.

Heel veel voorleesplezier gewenst!

Advertenties