I. Bijlsma & M. Maas: de Bobbi reeks

Ingeborg Bijlsma en Monica Maas maakten samen inmiddels een uitgebreide reeks boeken over beertje Bobbi.

Ik maakte zelf voor het eerst kennis met de boekjes over Bobbi toen ik werkzaam was in de kinderopvang en ik was meteen verkocht! De boekjes zijn prachtig geïllustreerd en de rijmpjes zijn allemaal heel vlot in voor peuters begrijpelijke taal geschreven. Echt een feestje om voor te lezen!

De boekjes gaan allemaal over voor peuters betekenisvolle onderwerpen (seizoenen, de komst van een broertje of zusje, op het potje gaan et cetera). Hierdoor wordt het voor kinderen gemakkelijk zich in te leven en kunnen zij hun aandacht er goed bij houden.

Tips om zoveel mogelijk uit de boeken te halen

Natuurlijk kun je de boekjes gewoon thuis gezellig voorlezen aan je peuter en samen van het verhaal genieten. Maar bekijk ook eens samen de illustraties en praat hierover. Ze zijn erg gedetailleerd en er komen tal van woorden in voor die aansluiten bij het thema van het boekje. Perfect dus om de woordenschat van je kindje te vergroten!

Zelf lees ik de boeken thuis regelmatig voor aan mijn eigen peuter, maar ik heb ze ook ingezet tijdens mijn werk in een kleuterklas van een school voor speciaal basisonderwijs. Deze kinderen, variërend in leeftijd van 4 tot en met 7 jaar vallen eigenlijk niet meer in de doelgroep van de Bobbi boeken, maar omdat een aantal van hen een behoorlijke taalachterstand had waren de boekjes juist uitermate geschikt. Het helpt om het gevoel voor rijm bij kinderen te stimuleren en, zoals ik al aan gaf, de woordenschat te vergroten. Daarnaast geven de boekjes de aanzet tot het bespreken van een bepaald thema. Kinderen kunnen aansluiten bij de belevenissen van Bobbi en zijn vriendjes en zo over hun eigen ervaringen met het thema vertellen.

Mogelijkheden genoeg dus om met deze prachtige boekjes aan de slag te gaan!


Voor een compleet overzicht kun je naar de site van uitgeverij Kluitman en Bobbi heeft ook een eigen Facebook pagina!

Veel leesplezier!

Bobbi op vakantie   Bobbi op het potje  abc  Bobbi broer  DSCN4543  Bobbi herfst   20151031_160334

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s