Boekenmarkt Heusden; 16 april

Het wordt zo langzamerhand toch tijd om te erkennen dat ik kamp met een serieuze verslaving; aan boeken welteverstaan! 😛 Ondanks dat ik gisteren toch een behoorlijk serieus griepvirusje te pakken had móest en zou ik naar de boekenmarkt gaan waar ik me zo op had verheugd. En wonderwel was het met wat frisse lucht en wat fijne boekenvondsten prima vol te houden. 🙂

20160417_201700

Jacques Vriens, Ik ben ook op jou

Getipt door de Nederlandse kinderjury 1993. Ik was toen 8 jaar oud, maar moet helaas bekennen dat ik dit boek gemist heb in mijn jeugd. Ik heb dus erg veel zin om het (voor) te lezen en ondanks dat het boek alweer 24 jaar oud is, is het onderwerp (verliefdheid) nog altijd ontzettend actueel voor de doelgroep (vanaf ca. 8 jaar).

“Thomas is bijna 8 jaar en ‘fuliefd’. Verliefd op Evelien, zijn nieuwe juf. Zal hij het haar vertellen, of moet hij het nog geheim houden? Ineens weet Thomas wat hij moet doen. Maar dan hoort hij dat Lonneke op hem is!”

Meester Jaap doet het weer

Nog zo’n schitterende Vriens-klassieker en wederom getipt door de Kinderjury, ditmaal in 1998.

“Meester Jaap doet af en toe een beetje gek. Dat is wel even wennen voor zijn nieuwe klas, maar al snel wordt het heel gezellig. Meester Jaap eet een plant op, deelt spekkies uit, houdt grote opruim-acties en hij wordt vader…”

IMG_20160417_125708

Astrid Lindgren, Pippi gaat aan boord & Pippi in Taka-Tukaland

Tja, als je het dan hebt over opvoeden en klassiekers dan staat Astrid Lindgren toch wel heel ver bovenaan de lijst van niet-te-missen auteurs, Het eerste Pippi boek verscheen al in 1945 (!), maar het geweldige aan de verhalen is dat ze tijdloos zijn en kinderen van alle generaties en van over de hele wereld daarom nog steeds weten te boeien. Geniaal als je het mij vraagt en heel uniek. Ook voor mij is Pippi jeugdsentiment en ik bof daarom ontzettend met een zoon die de verhalen inmiddels (via de dvd’s) ook heeft ontdekt en omarmd. Op de boekenmarkt koos hij (4 jaar) zelf deze twee prachtige boeken uit en ondanks dat hij er nog erg jong voor is zijn we toch fijn aan het lezen uit ‘Pippi in Taka-Tukaland’. Lekker samen genieten voor het slapen gaan!

Mocht je je nu afvragen hoe het mij, als boekverslaafde, toch lukt om met maar vier kinderboeken (plus nog 3 voor mezelf, ook best netjes, toch?) thuis te komen dan zijn hier nog een keer mijn boekenmarkt-budget-tips:

  1. Neem een contant budget mee en verder niets. Ik ging dit keer met 15 euro, heb me hier keurig aan gehouden en kwam helemaal happy thuis met een aantal fantastische aanwinsten.
  2. Stel voor jezelf een aantal criteria op: welke boeken wil je kopen, welke boeken kun je eventueel in bijvoorbeeld de bibliotheek lenen? Voor mij geldt dat er dus een aantal auteurs zijn die tijdloze klassiekers hebben geschreven die wat mij betreft ieder kind gelezen zou moeten hebben. Ik koop boeken in de eerste plaats voor mijn zoontjes, maar natuurlijk ook voor mezelf én voor school. En ik schaf alleen boeken aan die ik ook echt in de kast wil hebben. Boeken waarvan ik denk ‘Leuk om een keer te lezen, maar niet iets wat ik per se wil bewaren’ die laat ik liggen. Zo blijft het leuk qua geld en ook wat ruimte betreft want de boekenkasten raken natuurlijk uiteindelijk een keer vol. 😉

De volgende boekenmarkt in mijn agenda staat gepland op tweede Pinksterdag! Daar lever ik dan wel aankomend weekend eerst een volle doos voor in. Een fijn excuus om met Pinksteren weer lekker in te slaan. 😉

 

Advertenties